Letölthető prospektusaink

"JÓ SZOMSZÉDOK A KÖZÖS JÖVŐÉRT"

This webpage has been produced with the financial assistance of the European Union. The content of the webpage is the sole responsibility of the DKMT Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégiós Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Közhasznú Kft. and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union and/ or the Managing Authority.

A projekt a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programban, az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg.

Tematikák

Ajánló

A XXI. század turizmusának jellemzője az élménykeresés, a megismerési vágy, a programokban való aktív részvétel. Egy-egy ország, régió, vagy kisebb tájegység „felfedezése” során elengedhetetlen – legyen városlátogatás, aktív pihenés, rekreáció, kulturális, sport és egyéb attrakciókon való részvétel – a helyi specialitások megismerése. Ez pedig nem más, mint az adott térség gasztronómiája, ízletes ételei és különleges italai.  Kiadványunk arra vállalkozik, hogy összegyűjtse a DKMT Eurorégió helyi specialitásait, és azt a kedves vendég részére, mint egy eurorégiós kalauzt nyújtsa át. 


A DKMT Eurorégió területén évszázadok alatt létrejött helyi hagyományos italfajtákat szedtük csokorba és ajánljuk vendégeinknek.
Kadarka, pálinka, rakija, cujka, sör: ezek az italok, melyek különböző alapanyagokból, különböző eljárások során készülnek, fontos szerepet töltöttek és töltenek be ma is az itt élők életében. 


Az erjesztéssel, lepárlással, főzéssel és ezek kombinálásával készült szeszesitalok története valóban egyidős az emberiség történetével, mert egészségesnek számítottak a poshadt, fertőzött vizek mellett. Aki ezekből fogyasztott, az nem kapta el a betegséget. Ezért vált a bor nemzeti itallá évezredek alatt a mediterrán országokban. Ahol viszont a szőlő az éghajlati tényezők miatt már nem volt képes megfelelő módon beérni, ott a sörfőzés tudományát emelték mesteri fokra, annak ellenére, hogy a sör is a keleti kultúrákból indult világhódító útjára.
A különböző párlatok készítése is régi keletű. Így például a szőlő préselésekor visszamaradt anyag további felhasználása eredményezte a törkölypálinka létrejöttét, míg a hullott, gyenge minőségű gyümölcsök cefrézése jutatta el a középkori embert az „élet vizének”, a mai pálinkák elődjének az előállításáig.
Ma már tudjuk, hogy az igazi jó nedű minőségi alapanyagból készíthető, legyen az szőlő, gyümölcs, árpa vagy komló.


Kiadványunkban tehát helyi bor, pálinka, rakija, cujka és sör specialitásokat ajánlunk, hogy a térség jellegzetes italféleségeit a DKMT Eurorégióba látogatván megismerhessék, és kipróbálhassák!

Videó | Impresszum